Kas ir Tenesī štata putns?
Īsā atbilde
Tenesī štata putns ir ziemeļu mockingbird, kas tika izvēlēts par Tenesī oficiālo štata putnu 1933. gadā. Zinātniski pazīstami kā Mimus polyglottos, šie putni, iespējams, ir vislabāk pazīstami ar savu neticamo balss daudzpusību. Viņu dziesmas bieži atdarina citu putnu dziesmas, un viena putnu dziesma var vienlaikus ietvert vairāku citu sugu dziesmu elementus. Ir zināms, ka tie atdarina mehāniskus trokšņus. Tenesī štata putns parasti ir pelēks, ar bālganāku krūti un raksturīgām baltām svītrām uz melnajiem spārniem. Kādreiz savvaļā reti sastopams, jo tas agrāk bija populārs kā būru putns, tagad tiek uzskatīts, ka ziemeļu izsmiekls ir izplatīts, un to parasti var atrast atklātos zālājos un kultivētās platībās.
Ziemeļu putns parasti sasniedz 21,1–25,9 cm garumu. Tas parasti sver no 45,4 līdz 56,7 g. Tas parasti veido krūzei līdzīgu ligzdu no zariem, lapām un zālēm, taču ir zināms, ka savās ligzdās ir iekļauti cigarešu filtri, plānas plastmasas lauskas un citi atkritumi.
Ligzdas veidošanā piedalās gan sugas tēviņi, gan mātītes. Tēviņi parasti veido lielāko daļu ligzdas, jo ligzdas veidošana parasti ir daļa no ziemeļu mockingbird pārošanās displeja. Tēviņi var būvēt vairākas ligzdas, parasti kokos vai krūmos 0,91 līdz 3,05 m augstumā virs zemes. Mātīte parasti izvēlas vienu no šīm ligzdām, pabeidz to, izklājot to ar mīkstākiem ligzdas materiāliem, un pēc tam dēj tajā līdz piecām raibām brūnām olām. Šīs sugas tēviņš parasti uzņemas galveno lomu mazuļu aprūpē, un ziemeļu putnu mātīte faktiski var dēt vairāk olu otrajā ligzdā, kamēr tēviņš rūpējas par pirmo perējumu.
Šie putni parasti dzied biežāk noteiktos gada laikos, un tēviņi parasti dzied daudz biežāk nekā mātītes. Ziemeļu izsmieklu putni parasti dzied visvairāk no februāra līdz augustam un no septembra līdz novembrim. Tenesī štata putns ir pazīstams ar to, ka dzied visu dienu un nakti. Tēviņi, kuri nav atraduši pāri, parasti dzied biežāk nekā pārotie tēviņi vai mātītes. Ziemeļu izsmieklu mātītes parasti vairāk dzied rudenī. Viņi var dziedāt vasaras mēnešos, ja viņu dzīvesbiedra nav.
Ziemeļu izsmiekls tagad tiek uzskatīts par izplatītu savvaļā, un to var atrast lielākajā daļā Ziemeļamerikas, Meksikas un pat dažās Karību jūras reģiona daļās. Tomēr 19. gadsimtā Tenesī štata putns tika uzskatīts par tik populāru būra putnu, ka tas gandrīz pazuda no savvaļas. Šie putni tika uzskatīti par vēlamiem to plašā dziesmu repertuāra dēļ.
Saistītie jautājumi
- Kādi ir dažādi putnu māju veidi?Ir daudz dažādu putnu māju veidu — šūpojošās putnu mājas, vienas vienības ligzdas, putnu mājas, dārza putnu mājas, ķirb…
- Ko dara labsajūtas menedžeris?Labsajūtas vadītājs ir atbildīgs par programmu ieviešanu un uzraudzību, kas izstrādātas, lai palīdzētu darbiniekiem sas…
- Kas ir cukurs-ābols?Cukura ābols ir Annona squamosa auglis, koku audzē tropu un subtropu reģionos visā pasaulē. Tas ir populārs auglis, īpa…
- Kas ir savvaļas tītars?Savvaļas tītars jeb Meleagris gallopavo ir putns, kura dzimtene ir Ziemeļamerika. Tas ir resns, pārsvarā brūns zemes pu…
- Kurš ir Latvijas nacionālais putns?Latvijas nacionālais putns ir baltā cielava, un šo statusu tā ieguva 20. gadsimta 60. gadu sākumā starptautiskā putnu a…
- Kas ir Virdžīnijas štata putns?Virdžīnijas štata putns ir kardināls vai ziemeļu kardināls. Tas ir vidēja auguma dziedātājputns un tika pieņemts 25. ga…
- Arkanzasas štata putns: ziemeļu daudzbalsisArkanzasas oficiālais štata putns ir ziemeļu daudzbalsis (Mimus polyglottos), apstiprināts 1929. gadā. Tas nav Arkanzas…
- Kāpēc ASV štatiem ir savi putni? Floridas piemērsFloridas simbolputns kopš 1927. gada ir Mimus polyglottos, angliski northern mockingbird, kam latviešu valodā nav nosti…
- Kas ir Greater Roadrunner?Amerikas dienvidrietumos izplatītais lielākais ceļu skrējējs ir vidēja izmēra putns, kas ir dzegužu dzimtas loceklis. P…
- Kas ir Oklahomas štata putns?Šķērastes mušķērājs, kas pazīstams arī kā bezdelīgu mušķērājs, ir Oklahomas štata putns. Tas dzīvo netālu no pilsētām u…